Schrijf mee aan het verhaal over het gebied tussen Vlissingen en Gent (North Sea Port District)
Voor het 60 kilometer lange, grensoverstijgende havengebied dat zich uitstrekt van Vlissingen tot aan Gent maken we een zogenaamde ‘gebiedsbiografie’. Met de gebiedsbiografie vertellen we de landschappelijke en menselijke geschiedenis van het North Sea Port District en maken we de identiteit van het gebied inzichtelijk. 'North Sea Port District' beslaat (een deel van) de gemeenten Vlissingen, Borsele, Terneuzen, Zelzate, Evergem en Stad Gent.
Waarom maken we zo’n biografie?
Door meer inzicht te krijgen in de geschiedenis en beleving van dit gebied kunnen toekomstige ontwikkelingen worden ingepast in het landschap zonder hierbij afbreuk te doen aan het streekeigen karakter. Ontwikkelingen zijn bijvoorbeeld nieuwe infrastructuur, woningbouw of het aanleggen van nieuwe natuurgebieden.
We hebben u nodig
Het is niet de bedoeling om van de gebiedsbiografie alleen maar een mooi geschiedenisboek te maken. In de vorming van het gebied is het net zo belangrijk hoe de inwoner het gebied heeft beleefd of nog steeds beleeft en hoe zij het gebied nu ervaren. Daar hebben we uw hulp bij nodig! Met deze vragenlijst en uw antwoorden brengen we deze landschapsbeleving in kaart. Doet u mee? De enquête heeft 26 vragen en het invullen duurt ongeveer 10 minuten.
Wie betaalt de gebiedsbiografie?
De gebiedsbiografie wordt uitgevoerd door Cultuurland Advies en betaald door Ministerie van OC&W, Provincie Zeeland en North Seaport District.
Tijdslijn
Uw informatie geeft de gebiedsbiografie vorm
11 sep 2024 - 01 nov 2024Woont of werkt u in dit gebied dat ook wel schuil gaat onder de naam North Sea Port District of bent u een (frequent) bezoeker ervan? Dan helpt uw informatie om de gebiedsbiografie vorm te geven. Vul de enquête in.
Terugkoppeling van de opgehaalde informatie
28 nov 2024 - 20 dec 2024Inwoners zijn op 3 manieren betrokken om de menselijke kant van de gebiedsbiografie ‘in te kleuren’:
- Digitale vragenlijst.
- Persoonlijke gesprekken met landschapskenners.
- Landschapscafés met inwoners in Vlissingen, Oudelande, Terneuzen, Zelzate en Muide-Meulestede, over de streekidentiteit.
Samenvatting van de uitkomsten
1. Cijfer voor de leefomgeving
Gemiddeld cijfer voor de leefomgeving: 6,9. Dit cijfer is hoger in gebieden met veel groen en water en lager in industriële zones of gebieden met windmolens. Ondanks enkele zware onvoldoendes, zijn de meeste beoordelingen gematigd. Over het algemeen waarderen inwoners de industrie vanwege werkgelegenheid, zeker als het landschap er rondom wordt vergroend.
2. Vrees voor verdere industrialisatie
Inwoners maken duidelijk dat de rek eruit is qua aantasting van het landschap door de industrie. Dit geldt zowel voor de bestaande industrie (Kanaalzone) als voor relatief ongeschonden gebieden zoals de Zak van Zuid-Beveland. Er heerst het gevoel dat het landschap niet meer van hen is, maar door externe, economische belangen wordt bepaald. Toegenomen woningbouw en (slechte) bereikbaarheid dragen bij aan een verminderde waardering van het landschap.
3. Grenzen in het landschap
De landsgrens voelt niet als een duidelijke scheiding. Zeeuws-Vlaanderen heeft een sterke verbondenheid met Vlaanderen, de grens is door vrije doorgang nauwelijks merkbaar. Het Nederlandse landschap wordt vaak georganiseerder en aantrekkelijker ervaren dan het Vlaamse. De Westerschelde daarentegen wordt als een fysieke grens gezien, mede door tolheffing. Zeeuws-Vlaanderen lijkt sterker verbonden met Vlaanderen dan met de rest van Nederland, terwijl de noordelijke regio's het kleinschalige landschap daar meer waarderen dan de open polders en oprukkende industrie in het zuiden.
De gebiedsbiografie
03 mrt 2025 - 31 mrt 2025Het duurt nog even voordat de Gebiedsbiografie NSPD helemaal klaar is, maar dan publiceren we hier de link naar het volledige document.